Tegenwoordig worden er vaak zogenoemde “Phishing mails” verstuurd. Deze mails zijn spam e-mails en kunnen gevaarlijk zijn. Deze mails kunnen voor problemen zorgen, zoals virussen en spam aanvallen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze mails te herkennen. Hieronder staan enkele manieren beschreven om een phishing mail te herkennen en de kans op het openen van een phishing mail te verkleinen.
Onbekende afzenders
Het is natuurlijk belangrijk om niet op zomaar elk mailtje dat je krijgt te reageren, maar eerst te controleren van wie de mail afkomstig is. Als u een e-mail ontvangt van een onbekende afzender, dan bestaat er een kans dat het een spam e-mail betreft. Uiteraard is niet elke mail van een onbekende afzender een spam e-mail. Aan het e-mailadres van de afzender is vaak wel te zien of het een spam e-mail betreft. Zo kan een e-mailadres als: efpcdm2993@apple-icloudsupport.com duidelijk gezien worden als spam adres.
Taal en spellingsfouten
Spam-mails staan vaak vol met taalfouten en spellingsfouten. Als u een e-mail ontvangt die vol zit met spellingsfouten en taalfouten, dan is de kans groot dat het om een spam mail gaat.
Onderwerpregel
Een andere manier om spam-mails te herkennen is door te kijken naar de onderwerpregel. Spam-mails hebben vaak misleidende onderwerpregels om aan te geven dat de mail belangrijk is. Dit gebeurt vaak door in de titel van de mail te zetten dat een wachtwoord bijna verloopt of dat er een pakketje op u wacht. Degene die de spam mail verstuurd heeft, probeert er veel druk achter te zetten, zodat er eerder geneigd wordt om op de link in de mail te klikken.
Bijlagen
Als u een e-mail ontvangt met een bijlage van iemand die u niet kent, of als de bijlage er verdacht uitziet, open deze dan niet. Bijlagen kunnen virussen of malware bevatten die uw computer kunnen infecteren. Zorg er dan ook voor dat u antivirussoftware gebruikt om uw computer te beschermen en alert bent bij het openen van een bijlage.
Persoonlijke gegevens
Een ander veelvoorkomende manier van oplichters is om persoonlijke informatie van u op te vragen. Tot persoonlijke informatie behoort onder andere uw inloggegevens of bankgegevens. Bijna nooit wordt er om deze informatie via de mail gevraagd. Let dan ook op om hier niet op te reageren.
Linkjes in de mail
Spam-mails bevatten vaak links naar verdachte websites. Als u op deze links klikt, kunnen ze u doorverwijzen naar een spam website of een website met virussen. Als u een e-mail ontvangt met een verdachte link, controleer dan altijd waar de link naartoe leidt voordat u erop klikt. Als de link er verdacht uitziet, klik er dan niet op.
Overladen met e-mails
Als u meerdere e-mails ontvangt van dezelfde afzender in korte tijd, dan gaat het om spam. Er zijn veel manieren om meerdere e-mails in korte tijd te versturen naar een groot aantal ontvangers. Als u meerdere e-mails van dezelfde afzender ontvangt, controleer dan altijd om welke afzender het gaat voordat u de e-mails opent.
Overheidsinstanties en banken
Tegenwoordig komen er veel mails binnen waarin een bepaalde overheidsinstantie nagespeeld wordt. Dit wordt gedaan om zo te laten denken dat de e-mail belangrijk. Wees dan ook voorzichtig met deze e-mails en check altijd bij de desbetreffende instantie als u denkt dat het om een spam mail gaat.
Het is belangrijk om altijd alert te zijn op
spam-mails en om te weten hoe u ze kunt herkennen. Wij hopen u met deze tips een
indicatie gegeven te hebben hoe u deze mails kunt herkennen, maar het blijft
belangrijk om zelf alert te blijven en te kijken welke mails er binnen komen.